Historia

Hej

Om ni har information om Betsedes historia, anekdoter, bilder etc. som ni vill dela med er av och gärna ser att vi lägger upp på sidan kontakta då webansvarig  betsede2014@gmail.com

Nedan finner ni ett axplock av vad vi funnit hittills


Allmänt

Betsede krog och färdvägen in till Stockholm

I Roland Svenssons ”Skärgårdsliv i gången tid” finns beskrived den vinterväg som Möjaborna ännu i slutet av 1800-talet använde för färd med slädar in mot Stockholm. Färden gick via Puttisholmen, över båtrännan vid Kalvön, sedan vidare in Sundsviken, över Värmdö landet. Efter att ha farit över Torsbyfjärden kom de upp vid Betsede, på krogen, som funnits sedan 1700-talet (1), kunde de värma sig och äta något innan färden gick vidare över Ösbyträsk till Gustavsberg och sedan via Farstaviken och Baggensfjärden in till Stockholm. Resan tog ungefär 10 timmar. (2)

Ref.

  • 1. Axel Quist, En bok om Värmdö skeppslag

  • 2. Rolf Källman, Skärgårdsbygd

Bilder på Betsede krog finns att beskåda i Värmdö Kommuns bildarkiv

Bild 1

Bild 2

 


Hur hade Betsede sett ut om förslaget 1916 till flottbas för svenska örlogsflottan hade genomförts?

Mitt under första världskriget hade ett förslag till anläggande av en flottbas tagits fram. Stridigheter i Riksdagen kring de sammantagna försvarsanslagen från regeringen Hammarskjöld gjorde att även detta förslag lades på is. Klicka på länken nedan för att se hur det var tänkt(förslaget öppnas i nytt fönster)

1916 års förslag till Flottstation


Dokument

2002 Kulturmiljöinventering inför detaljplan

Inför detaljplaneläggning av området Betsede i Värmdö kommun genomfördes en kulturmiljöinventering. I den står bland annat att läsa en historisk bakgrund från 1500-tal och framåt, fornlämningar m.m.

2002 Kulturmiljöinventering inför detaljplan

(klicka på länken ovan, pdf-filen öppnas i ett nytt fönster)


BIldarkiv

Värmdö Kommuns bildarkiv

Arkivet innehåller över 2000 tusen bilder från Värmdö. Det går att söka på resp. område och ex. för Betsede finns två bilder på den gamla krogen.

Bildarkivet


Litteratur

Litteratur där Betsede omnämns

  •  Axel Quist, En bok om Värmdö skeppslag
  • Rolf Källman, Skärgårdsbygd
  • Roland Svensson, Skärgårdsliv i gången tid (kapitlet “Oxveckorna” sid 56)